Address Reply To:
HOOVER BLDG, 1305 E. WALNUT
DES MOINES, JOWA 50319

THOMAS J. MILLER
ATTORNEY GENERAL

TELEPHONE: 515-281-5926
TOLL FREE: 888-777-459G (IN TOWA)
TELEFAX: 515-281-6771

CONSUMER PROTECTION DIVISION

Pepartment of Justice

[name and address redacted]

RE: [text redacted] Starter Tnterrupt Device

Dear [name redacted]:

T am writing in response to your correspondence of [date redacted], regarding the [text redacted]

starter interrupt device. In your letter you inquired as to the position of our office concerning whether
the [text redacted] device may be installed in a financed vehicle on or before the date of a retail
installment sales transaction, if it is programmed to interrupt the vehicle’’s starter after the obligor’s first
default only after the expiration of the combined total of (i) the 10-day period necessary for the
declaration of a default; (ii) the 20-day right to cure period; and (1ii} an additional period of five or ten
days to assure that the notice of default and right to cure is received by the obligor. [Sentence redacted]

In our view, it does not violate lowa law to install the [text redacted] device pursuant to the terms
stated in your correspondence providing that it does not interrupt the vehicle’s starter under any
circumstance prior to expiration of the 10-day period necessary for the consumer to be in default, plus
the actual 20-day period during which the consumer has a right to cure the default. While your client
proposes to grant an additional five to ten days to ensure the right to cure period has run prior to
activation of the starter interrupt device, actually activating the device prior to the expiration of a 20-day
right to cure period would violate Towa law in that it would constitute a violation of section
537.5110(4)(a) as it would be “an attempt to enforce the obligation” prior to expiration of the twenty
days after proper notice of right to cure is given. Dealers and finance companies should be aware that
the 20-day cure period begins when a proper notice of right to cure is given. lowa Code section
537.5110(4)(a). It does not begin automatically at the end of the 10 day default period. Consequently,
the time period may differ from secured party to secured party, depending upon how promptly they
send the cure notices. Indeed, even from the same secured party, the timing may differ from consumer
to consumer, if the lender does not have a consistent practice about the timing of cure notices.

As you know, our office has in the past indicated that we believed that installation itself prior to default
and the expiration of the cure period could constitute an attempt to enforce a debt. It is our
understanding that a number of these devices require consumers to physically go to the premises of the
dealer or lender to obtain passcodes, even as they are paying promptly. In effect, these systems create
an extra burden of time and expense on consumers just to make the regular payments, before there has

been any default on their part. According to the information given about your product, this extra cost is



not a feature of your product. We have taken that difference into account in providing you with this
response

[Remainder of the letter has been redacted.]
Sincerely,

William L. Brauch
Special Assistant Attorney General

Director-Consumer Protection Division



