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Dear 

Thank you for your letter inquiring about H.F. 308, amending 
the Iowa Debt Collection Practices Act (IDCPA), and about loan 
documentation fees. The questions will be addressed in that order. 

H.F. 308 --  IOWA DEBT COLLECTION PRACTICES ACT 
You ask about the applicability of H.F. 308 to notices of 

overdrafts and to notices on consumer loans. 

First, it is import;ant to note that H.F. 308 does not enlarge 
the category of transactions to which the notice requirement 
applies, nor did it impose any new requirement with regard to 
written notices that did not exist prior to its effective date. 
Thus if the notice requirement applies to overdraft advances or 
loan accounts, I o w a  Code 5 537.7103(4)(b) also applied to them 
prior to the passage of H.F. 308. 

The Iowa amendment was drafted to track a 1996 amendment to 
the federal Fair Debt Collection Practices Act (FDCPA) which, in 
fact, lessened notice requirements.' Prior to the 1996 amendment, 
the federal notice was required to be on all communications, 

' Pub. L. 104-208 § 2305 (Sept. 30, 1996), amending the 
federal Fair Debt Collection Practices Act, 15 U.S.C. 5 1692e(ll). 



written and oral.' The intent and effect of the new amendment to 
the federal act is to require the notice only with respect to the 
initial communication. If the initial communication is oral, an 
oral notice is required, and the first written communication also 
requires the notice. But the warning is no longer required on 
subsequent collection communications. The amendment also 
statutorily eliminated the required notice on court pleadings.' 

In drafting the Iowa amendment to track the federal 
language, the sponsors added language providing that where the 
initial communication is oral, an oral notice must be given, to be 
followed by written notice only on the first written communication. 
Prior to H.F. 308, the Iowa notice requirement applied only to 
written communications, but it was required on all written 
communications, not just the initial one. 

Content of the Notice: With respect to the content of the notice 
in connection with oral communications, it may be useful for you to 
know that the-FTC has said that, so long as the collector clearly 
discloses he is seeking payment of a debt, "he need not state that 
all information will be used to collect a debt, since that should 
be apparent to the consumer."' However, the FTC Commentary to the 
FDCPA does not have binding force, and courts have disregarded it 
when they felt it conflicted with the plain meaning of the 
statute.= Hence the Commentary language may not provide a defense 
to a private suit on the issue, and some courts have held that both 
portions of the notice are required.' 

2 nCommunication" under the FDCPA is defined as "the 
conveying of information regarding a debt directly or indirectlyto 
any person through any medium. 15 U.S.C. 5 1692a(2). That 
definition includes oral, as well as written communication. See, 
e.g. FTC Commentary §§ 803 (1) -1, 807 (11) -1. 

The federal act, of course, applies only to third party 
collectors, while the IDCPA applies both to third party collectors 
and to creditors collecting their own debts. 

Given the breadth of the definition of "communicationti in 
the FDCPA, a dispute had arisen as to whether court documents were 
covered communications. The Supreme Court held that they were in 
Heintz v.  Jenkins, 131 L.Ed.2d 395 (1995). 

* FTC Commentary § 807 (11) -2. 

See, e.g. Heintz v. Jenkins, supra 

E.g. Seabrook v. Onondago Bureau of Medical Economics, 705 
F. Supp. 81, 86 (E.D. N.Y. 1989). 



The IDCPA also provides that the notice is not required where 
the disclosure would tend to embarrass the debtor. For example, 
when leaving a message with third parties, such a notice would not 
be appropriate, and well may violate other provisions of the 
IDCPA. ' 
I. Overdrafts 

Whether a bank's attempt to recoup funds advanced to cover an 
overdraft is subject to the notice requirement would appear to turn 
on the question of whether the advance constitutes a "debt" within 
the meaning of Iowa Code 5 537.7102(3). 

A covered debt is one which is a "consumer credit 
transaction, 'I or would be if it were payable in installments, or a 
finance charge was imposed. Thus, if an overdraft transaction 
meets four of the five prongs of the definition of a "consumer 
loan, it would be subject to the IDCPA. Before it can be a 
"consumer loan," however, it must first constitute a "loan," as 
defined under the ICCC. 

The ICCC defines a "loan" as any one of five types of debts or 
forbearance, of which the first would appear to apply to an 
overdraft situation.' 

(1) The creation of a debt by the lender's9 
payment of or agreement to pay money to the debtor or to 
a third person for the account of the debtor .... 

A bank's advance of funds to cover an overdraft would seem to meet 
this statutory definition of "loan," as the bank created a debtxo 
by paying money to a third person for the debtor's account. 

"Loans" which are "consumer loansv subject to the IDCPA are 
those which 

See Iowa Code § 537.7103(3). 

Iowa Code 5 537.1301 (25) (a) . 
A "lender" is a person who makes a loan. Iowa Code § 

537.1301 (23) . 
To avoid circularity, "debt" as used in this definition 

must be taken in its ordinary meaning. The Commentary to the 
definition of loan in the Uniform Consumer Credit Code describes 
this definition as continuing "the traditional concept of a loan as 
an advance of money. . . " Comment 5 1-301 (25) (1974 UCCC) . 



(1) are extended by a person regularly engaged in the business 
of making loans; 

(2) are made to a natural person; 

(3) are primarily for a personal, family, or household 
purpose; and 

(5) do not exceed $25,000 

Iowa Code 5 537.1301(14) (a). (The fourth prong - -  that the loan be 
subject to a finance charge or payable in installments - -  is not 
required. ) 

Since banks regularly engage in the business of making loans, 
that element would typically be met, and the other three elements 
depend on the facts in a given case. Where those three variable 
factors are present, it would appear as though an overdraft advance 
would fall within the scope of the IDCPA. In those cases, the 
bank's initial notices of the overdraft should include the required 
notice, in accordance with Iowa Code 5 537.7103(4) (b), as amended 
by H.F. 308. 

IT. Automated Notices on Consumer Loans 

Your letter also asks 

1. Does the notice requirement apply to initial, automated 
late payment notices on consumer loans? 

2. If so, would there be a problem if it were included on 
all notices, rather than just the initial ones? 

As indicated by the prior discussion, a transaction which 
meets all but the fourth element of the definition of a consumer 
loan under Iowa Code 5 537.1301(14) (a) is subject to the IDCPA, 
including the notice requirement.'' 

It would not present a problem to put the notice on 
communications subsequent to the initial ones, a practice which was 
in fact required under the provision prior to the amendment. The 
amendment was intended to ease compliance standards for debt 
collectors, not to increase consumer protection standards. If 
collectors find greater administrative ease in continuing to 
include it on all communications with the debtor, neither the 
letter nor the spirit of the law would be violated. 

'' Presumably these transactions clearly meet one or more of 
the definitions of "loan" in Iowa Code 5 537.1301 (25) (a) . 



LOAN DOCUMENTATION FEES 

Your letter indicates that many banks are imposing loan 
documentation fees on all consumer loans, including non-real estate 
loans. They treat the charge as a prepaid finance charge,. 
including it in the calculation of the APR, and providing a pro 
rata refund of the fee at prepayment. 

As your letter acknowledges, loan documentation fees are not 
an authorized additional charge under Iowa Code § 537.2501. 

Any fees imposed directly or indirectly by the bank, payable 
directly or indirectly by the consumer, incident to or a condition 
of the extension of credit are a finance charge. Iowa Code 5 
537.1301(19) (a). A loan documentation fee is a finance charge. 

Our office would take no position on whether a bank, for its 
own internal accounting purposes, designates $15 of its finance 
charge as a "loan document fee," so long as its doing so does not 
lead to a violation of the Code. The following provisions of the 
Code are the most likely to be implicated by the practice of 
designating a documentation fee. 

* It must be included in the calculation of the finance charge 
and the APR for disclosure purposes, which you indicate is the 
case. 

* It must be included in the calculation of the actual rate and 
finan~ce charge for purposes of the contract terms and the 
applicable usury ceiling. 

Your letter indicates that the fee is treated as a "pre-paid 
finance charge," subject to a pro-rata rebate at prepayment. You 
ask what our office's position is on this practice, and whether it 
is acceptable on either a pre-computed or simple interest loan. 

While it is immaterial whether the creditor chooses to 
disclose it as a prepaid finance charge pursuant to Truth in 
Lending Regulation Z, § 226.18 (c) (1) (iv) , I 2  the fee cannot be 
deemed to be "earned at consummation" for purposes of the ICCC, 
even if payment is deferred. This has both front-end and back-end 
implications for the creditor's computational practices. 

12 That provision authorizes listing the prepaid finance 
charge in the itemization of the amount financed, though the figure 
cannot be included in the calculation of the amount financed. Cf. 
Reg. Z § 226.18(b) (3). 



Initial Com~utational Issues: Because a loan documentation fee is 
a finance charge, and not an atauthorized additional charge" under 
Iowa Code 5 537.2501, it cannot be capitalized when determining the 
amount of interest which will be payable under the contract. 

Iowa Code 5 537.2401 provides for determining the maximum 
finance charge to be calculated Iton the unpaid balance of the 
amount financed. Iowa Code § 537.1301 (4) defines, in relevant 
part, the amount financed to be: 

(b) In the case of a loan, the net amount paid to, 
receivable by, or paid or payable for the account of the 
debtor ...p lus additional charges if permitted under 
paragraph llcl' of this subsection. 

(c) In the case of a sale or loan, additional charges 
permitted under section 537.2501, to the extent that 
payment is deferred, that the charge is not otherwise 
included, [sic] in the amount permitted respectively in 
paragraph "a" or "b", and that the charge is authorized 
by and disclosed to the consumer as required by law. 

The Comment to this definition in the Uniform Consumer Credit Code 
elaborates on this definition: 

The term "amount financed" means the amount of credit 
extended to he consumer and includes not only the net 
price in sales and the net amount advanced in loans but 
also other amounts such as official fees, insurance 
charges, and other additional charges (Section 2.501) to 
the extent that payment is deferred. An advance payment 
of finance charge ... is deducted from the 'net amount 
paid" under paragraph (b) of this subsection. . .The term 
2s a kev definition.. .for it determines the amount on 
which the finance charqe is imposed. (Emphasis added.) 

Consequently, no interest can be charged on any portion of the 
finance charge which the creditor designates as a loan 
documentation fee, even if payment is deferred. This would be the 
case irrespective of whether the transaction is interest-bearing or 
precomputed. 

Rebate Issues: Your letter poses two questions concerning the 
rebate policies with respect to a loan documentation fee. 

1. Use of a pro rata refund at prepayment: 

Iowa Code 537.2510(1) provides that, upon prepayment or 



acceleration,13 a rebate must be given to the consumer of "an 
amount not less4' than the amount provided in subsection 2. 
Subsection 2, in turn, describes the actuarial method. 

Since use of the pro rata formula does not result in a smaller 
refund to the consumer than would an actuarial calculation, it 
is an acceptable formula under the ICCC. 

2. Rebates in interest bearing and precomputed transactions 

This was the subject of an earlier Informal Advisory ( #  71, 
Doland to Graf), a copy of which is attached. Obviously a fully 
precomputed transaction is subject to the rebate requirement under 
section 537.2501. 

The question addressed in Informal Advisory No. 71 is whether 
a simple interest transaction "with a flat 'documentation' fee, 
treated and disclosed as a prepaid finance charge would be subject 
to rebate under Iowa Code section 537.2510." 

As that letter indicates, the document fee is subject to 
rebate in an otherwise simple interest transaction, as well as in 
a fully precomputed transaction. It further notes that failure to 
do so may constitute a prohibited prepayment penalty, in violation 
of Iowa Code 5 537.2509. 

Please note that this is neither a ruling of the Iowa Consumer 
Credit Code Administrator, nor an opinion of the Attorney General. 

If you have any questions, please do not hesitate to call. 

Sincerely, 

~itiileen E. Keest 
Assistant Attorney General 
Deputy Administrator, Iowa 
Consumer Credit Code 

l3 Iowa Code 5 537.2510 (6) requires that rebates be given upon 
acceleration as if payment had been made on the date maturity is 
accelerated. 


