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February 10, 1989 

Dear 

In your letter of February 3, 1989 you indicate that your 
client, bank, issues credit cards to Iowa residents as a 
non-resident licensee under Chapter 536A of the Iowa Code. 
bank currently charges an introductory interest rate scheduled to 
expire on March 31, 1989. The bank had previously announced to 
its cardholders that the new A.P.R. effective April 1, 1989, 
would be set at 10 points above the 26-week treasury bill rate. 

bank would now like to decrease this rate by establishing 
the interest rate effective in April at 3 points below the 
average A.P.R. of the ten largest credit card issuers. Your 
question is whether bank must comply with the three month 
change of terms provision set out in Section 537.3205 of the Iowa 
Consumer Credit Code (ICCC). 

Section 537.3205(1) states: 

Whether or not a change is authorized by prior 
agreement, a creditor may make a change in the terms 
of an open end credit account applying to any balance 
incurred after the effective date of the change only 
if either the consumer after receiving the disclosure 
of the change agrees to it in writing or the creditor 
delivers or mails to the consumer two written 
disclosures of the change, the first at least three 
months before the effective date of the change and the 
second at a later time before the effective date of the 
change. 

Regardless of whether the proposed change in the credit card 
agreement is to the benefit of the consumer, Section 537.3205 
requires two notices, the first sent three months before the date 
of change. Therefore Section 537.3205 applies to the changes in 
the annual percentage rate proposed by Bank. 



You have also requested a waiver from Section 537.3205 for 
the purpose of implementing the lower interest rate on April 1, 
1989. The ICCC does not grant the Administrator of the Code the 
power to grant individual waivers to institutions covered by the 
Credit Code. Your client, therefore, should comply with the 
formal procedural requirements of Section 537.3205 and mail out 
the required two notices of change as soon as possible. 

However, so long as the new interest rate remains below the 
rate initially disclosed to consumers as taking effect on April 
1, 1989, our Office will not take any statutory or administrative 
action against bank when the bank changes its A.P.R. on 
April 1, 1989 without having waited the required three months as 
specified in Section 537.3205. That is, for the required three 
month period from the first change of terms notice, the new 
interest rate, which is indexed to the A.P.R. of the top ten 
credit card issuers, must be lower than an interest rate 
equivalent to 10 points above the 26-week treasury bill rate. 

Please also note that the bank's change of terms notices 
should make it clear to consumers that the finance charge 
assessed on balances outstanding as of April 1, 1989, will be the 
new finance charge rather than the expired introductory rate. 

By basing its finance charge on the average A.P.R. of the 
ten largest credit card issuers, your client will be using a 
variable rate method to determine the finance charge assessed on 
its cardholders. Regulation '2, the implementing regulation of 
the federal Truth-In-Lending Act (15 U.S.C. S 1601, et. seq.), 
and its official Staff Commentary addresses disclosures for 
variable rate transactions. When announcing the change in 
finance rates, the bank should provide written disclosures of: 
(1) the circumstances under which the rate may increase, (2) any 
limitations on the increase, and (3) the effects of the increase 
(see: 12 C.F.R. S 226.6(a), f.n. 12, and Staff Commentary). In 
addition, the creditor must also disclose in each periodic 
statement the fact that the rates may vary (see: 12 C.F.R. S 
226.7(d), f.n. 15). Compliance with these sections would 
eliminate the need to send out change of terms notices each time 
the finance charge increases or decreases. 

In your letter you also question whether the requirements 
under Section 537.3205 are inconsistent with the federal Truth- 
In-Lending Act which only requires 15 days advance notice. As 
the Administrator of the Code, it is our view that these 
provisions are compatible as a creditor who conforms to the three 
month change of terms requirements in the ICCC is in complete 
compliance with the federal Act. The ICCC does not contradict 
any portion of the Truth-In-Lending Act, rather it affords 
consumers greater protection in certain areas. 

In summary, although the interest rate changes proposed by 
. bank must be properly disclosed to Iowa consumers as 

provided for in Section 537.3205 (two notices should be sent), 



our Office will not institute proceedings for a violation of that 
section when the bank changes its finance charge on April 1, 
1989. However, the effective interest rate must remain below 
what would have been charged under the old plan for the three 
months followings the first change in terms notice. 

I hope this letter is responsive to your inquiries. Please 
do not hesitate to call if you have any further questions. 

Sincerely, 

P f  LA4w$d LL-LAd 
Richard L. Cleland 
Assistant Attorney General 
Administrator, 1owa Consumer 
Credit Code 


