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Dear , . 
You recently requested the advice of the Consumer 

Credit Code Administrator on whether creditors in consumer credit 

6, transactions may, at their discretion, "give either a state 
notice or the F.T.C.'s notice on credit transactions that are 
co-signed." In your request, you included a copy of a February 
27, 19851 letter received by the counsel to American Financial 
Services Association (AFSA) and written by the F.T.C. Associate 
Director for Credit Practices. This letter states the "current 
enforcement policy" of the F.T.C. on this question. (A copy of 
the letter is enclosed.) 

As you know, the F.T.C. has taken the position that in 
states such as Iowa which require a specific notice to be given 
to a co-signer (see: Iowa Code § 537.3208 [I9851 ) , the creditor - 
may not omit the federal co-signer notice contained in the Credit 
~rac-es Rule (see: 16 C.F.R. § 443.3). Although the F.T.C. - 
has previously clalmed that: the states are not pre-empted by the 
Credit Practices Rule, it is clear that under the current F.T.C. 
enforcement policy the states are pre-empted until such time as 
the appropriate state enforcement agency applies for and receives 
an exemption from part or all of the rule. The F.T.C. apparently 
will demand an application for exemption even in cases such as 
Iowa where state law was used as a model for some parts of the 
F.T.C. Credit Practices Rule. 

As administrator of the ICCC, this office would be the 
state agency to apply for an exemption from the Rule. We have 

i 
not done so; nor have we decided yet whether or not we will apply 
to be exempted from all or part of the Rule. Before any such 
application is made, we would first have to determine whether we 
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agree with the r..T.C. that all sciites are pre-empted unless they 
(b~e are granted an exemption. 

This office understands that consumer creditors need 
immediate guidance on this question and accordingly we would 
offer the following analysis and advice. As you know, the F.T.C. 
stated in their February 27, 1985, letter to AFSA that a creditor 
may use a co-signer notice in which both the federal and state 
so-signer notices appear. The ICCC, however, requires that the 
co-signer notice be given as "a separate written notice." A 
strict interpretation of 5 537.3208(1) would mean that the two 
notices could not appear together. - 

To provide two notices to a co-signer is an 
unnecessarily duplicative practice. Such a practice could only 
serve to confuse persons who are considering acting as a 
co-signer. This would be true whether the notices were provided 
on the same form or in two separate forms of notice. We do not 
recommend giving two notices. 

The ICCC allows the creditor to use a co-signer notice 
which differs from the form of notice included in 5 537.3208(2) 
so long as the notice is in "substantially" the same form. The 
F.T.C. Credit Practices Rule co-signer notice and the ICCC 
co-signer notice are substantially the same as far as the basic 
information which must be provided to a potential co-signer. 

( There are, however, some differences in the content of each 
notice. These differences are underscored in the enclosed 
attachment. 

According to the statement of current F.T.C. enforce- 
ment policy contained in the February 27, 1985, letter to MSA, 
creditors may delete or amend parts of the federal notice if the 
language is "an inaccurate description of state laws." Further- 
more, the F . T. C . also stated that "identifying in£ ormation" may 
be included so long as it does "not detract from the notice and 
might assist the consumer. " 

If the creditor uses the federal notice, we recommend 
that the federal notice be amended in the following manner: 

1) Following the statement in paragraph two 
of the federal notice which makes reference 
to payment of late fees and collection costs, 
the creditor should insert language which 
informs the consumer that such costs may only 
be collected to the extent that they are 
permitted by the Iowa Consumer Credit Code. 

2 )  The creditor should amend paragraph three 
of the federal notice to include language 
that advises consumers that qarnishment of 
wages may occur only after judgment has been 
obtained. 
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I 
3) In the fourth paragraph, the creditor 
should add the language from the ICCC co- 
signer notice which advises the co-signer to 
"read the contract for the terms of their 
obligation." 

4) At the end of the federal notice (follow- 
ing the signature line), the creditor must - 
insert the mandatory "identification" pro- 
vision contained in g 537.3208(2). 

In summary, at this time, it is the recommendation of 
this office that Iowa creditors who are subject to the F.T.C. 
Credit Practices Rule and to the ICCC co-signer provision provide 
one notice to co-signers which follows the federal form but which 
incorporates the above recommendations. We will keep you in- 
formed of any decision by this office to either contest 
pre-emption or apply for an exemption. 

I hope this information answers your inquiry. Please 
be advised that this letter is merely advice. It is neither an 
opinion of the attorney general nor is it a rulemaking decision 
or a declaratory judgment by the ICCC administrator. You should 
feel free to inform Iowa consumer creditors of the recommenda- 
tions contained herein. When appropriate, we would not object to 
your distributing the letter to any creditor who requests a copy 

C, of it. 

Sincerely, 

LINDA THOMAS LOWE 
Assistant Attorney General 

Encl.: FTC'S 2-27-85 Letter 
Attachment 


